4 porcje
Składniki:
100g suchej kaszy pęczak, bulgur lub jęczmiennej
Opcja 1:
1 łodyga selera naciowego
1/2 pęczka natki pietruszki
15 suszonych pomidorów w oleju
20 oliwek czarnych lub zielonych bez pestek
sól, pieprz
Opcja 2:
dwa pieczone buraczki
garść rucoli
5 łyżek oliwy
dwie łyżki soku z cytryny
łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki musztardy dijon
100 g sera feta
opcjonalnie dwie łyżki pestek słonecznika lub kilka orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
W opcji 1 selera naciowego kroimy w drobną kostkę, pietruszkę siekamy, oliwki kroimy w ćwiartki lub plasterki, a suszone pomidory odcedzamy z oleju i siekamy. Do miski wrzucamy ugotowaną, ostudzoną kaszę i pokrojone składniki, a następnie wlewamy 5 łyżek oliwy z pomidorów do środka, dodajemy sól i pieprz i mieszamy.
W opcji 2 obieramy buraczki, kroimy w kostkę, podobnie ser. Oliwę, sok z cytryny, miód, musztardę, sól i odrobinę pieprzu umieszczamy w słoiku, dokładnie go zakręcamy i energicznie potrząsamy do uzyskania emulsji. Dodajemy rucolę, buraczka, ser do ostudzonej kaszy i doprawiamy sosem vinegret.
Możemy posypać pestkami słonecznika lub orzechami włoskimi.
コメント