Najlepszy przepis na mikołajkowe warsztaty lub domowe przygotowania do świąt. Dekorujcie naturalnie! Ziarenka, ekspandowane zboża czy bakalie to dużo lepszy pomysł niż cukrowe posypki ze sklepu!
(około 10 sztuk)
Składniki:
175 g mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g cukru pudru
1 łyżeczka kakao
25 g mąki pszennej białej
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
ok. 1⁄4 szklanki lekko ciepłego mleka
1 łyżka masła, roztopionego
50 g miodu
1 duże jajko
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki, w kolejności wyżej zapisanej umieszczamy w misce i miksujemy. Gotowe ciasto zabezpieczamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Następnie rozsypujemy mąkę na desce, wałkujemy ciasto i wycinamy ciasteczka. Gotowe ciastka układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 20-35 minut.
Najprostszy lukier do pierniczków
Składniki:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżeczki wody lub soku z cytryny
kolor różowy- sok z buraka
kolor żółty- kurkuma
Sposób przygotowania: Do cukru pudru dodajemy partiami płyn do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Polecamy dekorować pierniczki naturalnymi posypkami- sezamem, pestkami dyni i słonecznika, wiórkami kokosowymi, ekspandowanymi ziarnami zbóż, bakaliami i orzechami.
Comments