15 porcji
Składniki:
50 g kaszy jaglanej
200 g suchej białej fasoli
120 g (1/2 małej bulwy) selera korzeniowego
100 g (1 średniej wielkości) marchewki
200 g (2 średniej wielkości) cebuli
5 łyżek oleju rzepakowego
6 ziaren jałowca
6 goździków
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 ½ łyżki majeranku
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
2 – 3 łyżki sosu sojowego
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
do zapieczenia:
100 g suszonych polskich śliwek
5 liści laurowych
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka bułki tartej lub otrąb
Sposób przygotowania:
Fasolę dzień wcześniej zalewamy zimną wodą w proporcji 3:1, aby napęczniała. Gotujemy ją w szybkowarze w wodzie w której się moczyła i dolewając tyle, aby fasola była zanurzona na kilka centymetrów. Dodajemy jeszcze obrane marchew, selera, 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie. Zamykamy szybkowar i na mocnym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut. Po skończeniu gotowania ściągamy garnek z gazu, wypuszczamy ciśnienie i zdejmujemy bezpiecznie przykrywkę. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, mieszamy i odstawiamy na kwadrans, po czym odcedzamy.
Kaszę jaglaną zalewamy wrzącą wodą, doprowadzamy do wrzenia, odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Zalewamy świeżą porcją wrzącej wody w proporcji 2:1, dodajemy ½ łyżeczki soli i gotujemy do miękkości kaszy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy na sitku.
Cebulę drobno siekamy i smażymy na 4 łyżkach oleju, na małym ogniu, razem z 2 liśćmi laurowymi i goździkami przez ok. 10 minut często mieszając, aż całkowicie się skarmelizuje. Po usmażeniu przyprawy odrzucamy.
Po ostudzeniu miksujemy kaszę w malakserze. Dodajemy przygotowane wcześniej fasolę, warzywa i cebulkę wraz z olejem w którym się smażyła oraz doprawiamy wszystkimi przyprawami. Miksujemy na jednolitą pastę. Doprawiamy do smaku. Keksówkę smarujemy cienką warstwą oleju, wysypujemy bułką tartą i przekładamy połowę masy na pasztet. Wzdłuż dłuższego boku, przez środek masy układamy jedna obok drugiej suszone śliwki. Przykrywamy resztą masy. Wyrównujemy powierzchnię, smarujemy cienką warstwą oleju i nakładamy liście laurowe. Pieczemy w 180 stopniach 30 – 45 minut, aż się zrumieni. Studzimy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Gotowy pasztet podajemy z wyrazistymi dodatkami np. z ćwikłą i domową musztardą.
Kommentare