2 porcje
Składniki:
60g płatków owsianych górskich
200 ml mleka lub napoju roślinnego
100g jogurtu naturalnego
120g banana (1 sztuka)
10g płatków migdałów lub kokosa
1 łyżka masła orzechowego
Sposób przygotowania:
Zalewamy płatki owsiane gorącym mlekiem krowim lub roślinnym i odstawiamy na 15 minut (lub przygotowujemy bazę wieczorem i odstawiamy na całą noc). Na suchej patelni prażymy płatki migdałów lub kokosa. Kiedy płatki się namoczą wszystko jeszcze raz podgrzewamy, dodajemy masło orzechowe, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Pół banana dokładnie rozdrabniamy za pomocą widelca lub blendujemy, a drugą połówkę kroimy w plasterki i zostawiamy do dekoracji. Rozdrobnioną część banana łączymy z gorącą owsianką.
Owsiankę nakładamy do miseczki, na wierzch kładziemy jogurt i plasterki banana. Wszystko posypujemy sprażonymi migdałami lub kokosem.
Comments