8 porcji
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki pestek słonecznika
2 łyżki cukru
1/3 kostki masła
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka cynamonu
2 szklanki mrożonych owoców np. porzeczek, malin, truskawek lub miks
3 nieduże jabłka (kwaskowate)
małe opakowanie jogurtu naturalnego
szczypta soli
opcjonalnie limonka
Sposób przygotowania:
Wyrabiamy kruszonkę z płatków, masła, cukru, mąki, cynamonu i soli. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki, mieszamy z mrożonymi owocami, cukrem i mąką. Układamy w foremce lub pojedynczych kokilkach posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 20-30 min w 180 st. aż owoce będą się rozpadać a kruszonka będzie złota i chrupiąca. Podajemy na gorąco z kleksem gęstego jogurtu naturalnego i dekorujemy melisą lub miętą.
Comentários