Pyszne babeczki z orzechowym i cytrusowym aromatem oraz kawałkami czekolady. Idealne do położenia na talerzyku dla Świętego Mikołaja!
16 małych babeczek lub 12 dużych
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy piernikowej bez dodatku cukru
2 łyżeczki cynamonu
100 g jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu
50 ml oleju rzepakowego
1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy
Pół tabliczki gorzkiej czekolady min.70% kakao
50 g orzechów włoskich lub laskowych
Skórka otarta z jednej, wcześniej wyparzonej pomarańczy
Do dekoracji:
migdały, rozpuszczona czekolada gorzka, rodzynki, wiórki kokosowe lub inne dowolne dodatki
Składniki:
Mieszamy wszystkie składniki suche w misce. Jogurt, miód, olej i sok z pomarańczy łączymy w drugim naczyniu za pomocą trzepaczki do połączenia wszystkich składników. Do mokrej mieszaniny dodajemy partiami suche składniki mieszając miksturę do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy posiekane orzechy, czekoladę, skórkę otartą z pomarańczy i delikatnie mieszamy łyżką. Do silikonowej foremki na muffinki nakładamy porcje ciasta do 3/4 wysokości wgłębień.
Na wierzchu każdej muffinki układamy migdały lub inne dodatki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 15-18 minut- do suchego patyczka. Opcjonalnie po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.
Comments