Najprostszy sposób na pożywne, a do tego pyszne śniadanie!
2 porcje
Składniki:
4 czubate łyżki płatków owsianych górskich
2 pokrojone daktyle
1 łyżka nasion chia
około 200 ml płynu: wody, napoju roślinnego, mleka (musi być tyle by zakryło płatki)
1 łyżeczka masła orzechowego
propozycje dodatków (do dodania następnego dnia):
kakao
wiórki kokosowe
starte na tarce jabłko
dowolne owoce
lub to, na co masz ochotę!
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj słoik lub inne naczynie, które można szczelnie zamknąć.
2. Płatki, daktyle i nasiona chia wrzuć do naczynia i zalej wodą lub mlekiem tak, by płyn przykrył wszystkie suche składniki.
3. Zamknij naczynie z miksturą i włóż je na całą noc do lodówki.
4. Rano przełóż gotową owsiankę o cudownej, kremowej konsystencji do miseczek i jedz z dodatkiem świeżych owoców, bakalii, jogurtu na zimno.
5. Owsiankę możesz też podgrzać w rondelku lub mikrofalówce (dosłownie przez 2 minuty), a w trakcie gotowania dorzucić do niej ulubione mrożone owoce lub startą na tarce marchewkę.
Porady:
Podczas podgrzewania owsianki możesz dodatkowo dolać do niej wodę lub mleko, aby uzyskać ulubioną konsystencję.
Nocną owsiankę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.
Uwaga! Każdego dnia będzie stawała się gęstsza. Warto przygotować porcję owsianki na kilka dni, a dzięki rozmaitym dodatkom,
codziennie jeść inne śniadanie.
Commentaires