4 porcje
Składniki:
400 g (1 puszka) dobrych, słodkich pomidorów pelati
40 g (2 laski) selera naciowego
100 g (1 średniej wielkości) czerwonej cebuli
250 g (1 sztuka) czerwonej papryki
50 g (1/2 średniej wielkości) marchewki
200 g (ok. 1/5 sztuki) dyni piżmowej
ok. 340 g (1 puszka) czerwonej fasoli, odsączonej i opłukanej na sicie
2 kostki prawdziwej, gorzkiej czekolady
3 łyżki oliwy extra virgin
½ łyżeczki kuminu
½ łyżeczki chilli pieprzu cayenne
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki wędzonej papryki
¼ łyżeczki cynamonu
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
do podania:
100 g jogurtu greckiego
8 małych placków tortilla
garść kolendry
1 limonka
Sposób przygotowania:
Selera kroimy w cienkie plasterki, cebulę w drobną kostkę, paprykę w grubą kostkę, marchewkę i dynię obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Rozgrzewamy w garnku oliwę, szklimy kilka minut cebulę. Dodajemy wszystkie przygotowane warzywa oraz przyprawy. Smażymy na średnim ogniu przez 15 minut, często mieszając. Pomidory siekamy w kostkę i dodajemy razem z sosem i fasolą do dobrze podsmażonych warzyw, przykrywamy i dusimy 30 – 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania odkrywamy garnek, dodajemy czekoladę i doprawiamy do smaku. Chilli powinno mieć wyrazisty smak i gęstą konsystencję.
Placki tortilli podsmażamy na rozgrzanej suchej patelni z obu stron. Składamy je na pół, nakładamy do nich porcję chilli sin carne, dokładamy kleks z jogurtu i listki kolendry. Podajemy ciepłe z ćwiartką limonki.
Comments