Pożywny, pełen błonnika domowy dodatek do mleka lub jogurtu gotowy w 10 minut.
8 porcji
Składniki:
2 łyżki masła lub oleju kokosowego
2 łyżeczki polskiego miodu
łyżeczka cynamonu
szczypta soli
200 g płatków owsianych górskich
3 łyżki płatków migdałowych
3 łyżki płatków kokosowych
3 łyżki suszonych niesiarkowanych moreli, pokrojonych w paski lub rodzynek
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj słoik lub inne naczynie, które można szczelnie zamknąć.
2. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Wsyp płatki i smaż je mieszając aż się zarumienią.
3. Zmniejsz ogień do minimum, dodaj miód oraz szczyptę soli i mieszaj, aż miód się skarmelizuje i obklei płatki (uważaj, aby nie przypalić słodzidła, bo cała granola zgorzknieje). Zdejmij patelnię z ognia.
4. Przesyp granolę do miski i dodaj cynamon oraz pozostałe dodatki. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia,
5. Przesyp przestygniętą granolę do szczelnie zamykanego pojemnika.
Jedz jako dodatek do jogurtu lub mleka na pożywne śniadanie. I nie zapomnij o porcji warzyw lub owoców do posiłku!
Porady:
Zamiast miodu w wegańskiej wersji możesz użyć syropu klonowego lub syropu z agawy.
Jeśli chcesz, żeby twoja granola miała bardziej orzechowy aromat, zanim zaczniesz smażyć płatki podpraż na patelni orzechy lub inne dodatki, które wybrałeś do swojej mieszanki. Następnie zdejmuj je z patelni i dodaj posiekane do mieszanki dopiero po przygotowaniu płatków.
Comments