4 porcje
Składniki:
na frytki:
po 2 marchewki żółte, pomarańczowe i fioletowe
3 korzenie pasternaku lub pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowy
na sos czosnkowy:
200 g kanapkowego serka śmietankowego
2 główki czosnku, upieczonego w całości
½ pęczka koperku
2 łyżki oliwy
sok z cytryny do smaku
sól i pieprz do smaku
na pomidorową salsę:
3 podłużne pomidory, z małymi gniazdami nasiennymi
½ pęczka bazylii lub natki pietruszki
1 cebula szalotka lub 1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
na pastę z awokado:
2 dojrzałe awokado
½ pęczka kolendry lub natki pietruszki
1 czerwona cebula
3 łyżki oliwy
sok z cytryny do smaku
szczypta chilli
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie myjemy i obieramy ze skóry, kroimy w słupki i mieszamy z 2 łyżkami oleju. Tak przygotowane warzywa umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą i gałązkami rozmarynu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 40 min, od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie przygotowujemy sosy.
Do pierwszego, czosnek kroimy ostrym nożem na pół, wyciskamy miękki czosnek do miseczki, doprawiamy solą, oliwą, pieprzem i sokiem z cytryny, rozcieramy dokładnie i łączymy ze śmietankowym serkiem. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek i w razie konieczności doprawiamy.
Pomidory do salsy parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórek i kroimy w drobną
kostkę. Musztardę, miód i sok z cytryny mieszamy trzepaczką i wlewamy
cienkim strumieniem oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy pomidory
z dressingiem, dodajemy posiekane zioła i szalotkę. Doprawiamy w razie
konieczności.
Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ łyżką. Kroimy w drobną kostkę lub rozcieramy na pastę przy pomocy widelca. Czerwoną cebulę i zioła bardzo drobno siekamy w chopperze ręcznym. Dodajemy do awokado, dolewamy oliwę, doprawiamy solą, chilli i sokiem z cytryny do smaku.
Gotowe frytki wielowarzywne podajemy z 3 sosami. Takie frytki to świetny dodatek do obiadu!
Commentaires