10 porcji
Składniki:
800 g suchego mielonego maku
380 g (2 duże) gruszki
100 g rodzynek
100 g orzechów laskowych
90 g jagód goji
80 g wiórków kokosowych
400 g masła orzechowego
100 g płynnego oleju kokosowego
170 g miodu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Do dekoracji:
1 tabliczka czekolady gorzkiej min. 70% kakao
200 g (1/2 szklanki) dobrej jakości mleka kokosowego 100%
garść zmieszanych bakalii użytych w cieście
Sposób przygotowania:
Mielony mak zalewamy wrzącą wodą tak, aby mak był zanurzony na ok. 3 cm. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do pełnego ostudzenia. Odcedzamy na sicie wyłożonym pieluchą lub gazą i dokładnie wyciskamy tyle wody, ile damy tylko radę.
Orzechy laskowe prażymy w piekarniku w 180 stopniach ok. 9 minut. Po upieczeniu zawijamy w ściereczkę i ocieramy chwilę dłońmi, aby ściągnąć skórkę, następnie grubo siekamy. Gruszkę kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i miksujemy blenderem. Wszystko to razem z pozostałymi składnikami dodajemy do masy makowej i wyrabiamy w malakserze, aby składniki dobrze się ze sobą wymieszały. Dno okrągłej formy o średnicy około 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy masę makową, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 45 minut. Po ostudzeniu przejeżdżamy nożykiem po ściankach formy, ściągamy rant, a ciasto zsuwamy na talerz.
Przygotowujemy ganache czekoladowy. Czekoladę łamiemy na kawałki, roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy mleko kokosowe, mieszamy trzepaczką. Polewa powinna być błyszcząca i dość rzadka. Polewamy nią upieczone ciasto makowe i dekorujemy bakaliami.
Comments