4 porcje
Składniki:
300 g boczniaków
375 g (3 ½ średniej wielkości) marchewki
120 g (2 szt.) korzenia pietruszki
120 g (1/2 małej bulwy) selera korzeniowego
110 g (1 średniej wielkości) cebuli
3 – 4 łyżki koncentratu pomidorowego
½ płatu nori (opcjonalnie)
5 łyżek oliwy
2 łyżki sosu sojowego
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Warzywa korzeniowe obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy w kostkę. Większe grzyby rwiemy na mniejsze kawałki, ale mniejsze pozostawiamy w całości. Na dużej patelni rozgrzewamy połowę oliwy i smażymy na złoto boczniaki. W połowie smażenia lekko doprawiamy solą. Zarumienione z obu stron układamy na dnie naczynia, w którym będziemy podawać gotowe danie. Równomiernie na powierzchnię grzybów ścinamy nożyczkami cienkie paseczki z nori.
Na tą samą patelnię wlewamy resztę oliwy i rumienimy cebulę, po ok. 5 minutach dodajemy marchew, selera, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy i podlewamy wodą, aby przykryć warzywa. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i przykrywamy. Dusimy do miękkości na średnim ogniu ok. 25 minut, mieszając od czasu do czasu. Odkrywamy przykrywkę, odparowujemy nadmiar płynu i doprawiamy sosem sojowym oraz pieprzem. Gotowe warzywa nakładamy na boczniaki. Studzimy i wstawiamy do lodówki na min. 5 godzin.
Comments