12 małych lub 9 dużych babeczek
Składniki:
2 garści (100 g) daktyli
5 łyżki (100 g) masła orzechowego
300 g migdałów w skórkach
160 g mieszanki orzechowo- bakaliowej np. witalnej ITAC
20 g płatków kokosowych uprażonych
1 tabliczka czekolady gorzkiej, najlepiej 90% kakao
100 g łuskanych pistacji solonych
Sposób przygotowania:
Daktyle i migdały zalewamy wrzącą wodą tak, by były przykryte na wysokość 1 cm ponad ich poziomem. Po 2 godzinach migdały obieramy ze skórek: po naciśnięciu na dół migdałka, powinien wyskoczyć z otoczki. Daktyle po tym czasie odsączamy. Migdały wraz z mieszanką witalną, masłem orzechowym, płatkami kokosa oraz daktylami miksujemy na jednolitą masę. Przekładamy ją do formy na mini muffiny.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Smarujemy powierzchnię babeczek. Następnie posypujemy posiekanymi/zmiażdżonymi pistacjami.
Chowamy do lodówki na 2 godziny do zastygnięcia i stężenia czekolady. Tak przygotowane będą świetnym słodkim podwieczorkiem w pełnowartościowej śniadaniówce.
Comments