Zapraszamy do korzystania z bezpłatnych materiałów.
Przekazujemy materiały do Państwa użytku indywidualnego oraz do wykorzystania przez nauczycieli w ramach zajęć edukacyjno-kulinarnych. Prosimy o uszanowanie praw autorskich zarówno Fundacji Szkoła na Widelcu jak i autorów tekstów, ilustracji i zdjęć. W przypadku chęci korzystania z materiałów w celu dalszej dystrybucji każdorazowo prosimy o kontakt pod adresem info@szkolanawidelcu.pl w celu ustalenia zasad udzielenia licencji.
Medycyna, żywienie człowieka, dietetyka czy psychologia to dziedziny nauki, które rozwijają się bardzo dynamicznie. Fundacja Szkoła na Widelcu w swoich publikacjach opiera się na EBM (medycynie opartej na dowodach naukowych) i robi wszystko, by na dany rok wydania, publikacja uwzględniała bieżące krajowe i międzynarodowe zalecenia oraz informacje wynikające z aktualnych, na dany czas, badań naukowych wysokiej jakości. Informujemy, że starsze publikacje mogą ulec dezaktualizacji w stosunku do aktualnych zaleceń i stanu wiedzy.
E-BOOK Z PRZEPISAMI
rok publikacji 2021
10 KROKÓW, ABY TWOJE DZIECKO POLUBIŁO SIĘ Z WARZYWAMI I OWOCAMI
E-book dla rodziców, którzy chcą towarzyszyć swoim pociechom w przygodzie poznawania świata warzyw i owoców bez presji i złych emocji. Projekt dofinansowany ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego.
RAPORT
rok publikacji 2021
RAPORT Z BADANIA ODDZIAŁYWANIE EDUKACJI ŻYWIENIOWO - KULINARNEJ NA ZMIANĘ NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH DZIECI W WIEKU 5-10 LAT.
Wiosną 2021 przeprowadziliśmy wśród nauczycieli realizujących program DOBRZE JEMY badanie dotyczące wpływu edukacji żywieniowo-kulinarnej na zmianę nawyków i postaw dzieci w wieku 5-10 lat. Zapraszamy do zapoznania się z raportem z badania.
E-BOOK dla rodziców, personelu szkolnych stołówek, dietetyków, edukatorów kulinarnych
rok publikacji 2021
ŻYWIENIE DZIECI I MŁODZIEŻY W PRAKTYCE- materiały pokonferencyjne
Zapraszamy do zapoznania się z 18 krótkimi artykułami uzupełniającymi wykłady z Ogólnopolskiej Konferencji Online Żywienie Dzieci i Młodzieży w Praktyce, która odbyła się w kwietniu 2021 roku. Wśród autorów m.in. Magdalena Hajkiewicz-Mielniczuk, prof. Jarosław Socha, dr Katarzyna Wolnicka i wiele innych.
MATERIAŁY EDUKACYJNE 5-10 LAT
rok publikacji 2021
DOBRZE JEMY ZE SZKOŁĄ NA WIDELCU
Serdecznie zapraszamy na stronę ogólnopolskiego programu edukacji żywieniowo-kulinarnej Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu gdzie po zalogowaniu się do strefy nauczyciela otrzymacie Państwo dostęp do scenariuszy lekcji, filmów video, kart pracy czy webinarów ułatwiających prowadzenie edukacji żywieniowo-kulinarnej.
MATERIAŁY EDUKACYJNE 6-12 LAT
rok publikacji 2020
JEDZ ZDROWO, ŻEBY BYĆ ZDROWYM
Zapraszamy do pobrania materiałów edukacyjnych w formie gry planszowej oraz dedykowanych filmów video mającej na celu zapoznanie uczniów ze sposobem funkcjonowania układu pokarmowego oraz sposobem bilansowania diety. Na realizację programu potrzeba około 8 godzin lekcyjnych.
E-BOOK Z PRZEPISAMI
rok publikacji 2020
DOBRZE JEMY W SZKOLE I W PRACY
E-book autorstwa Agaty Gawskiej, Patrycji Pietraszek, Katarzyny Pieczyńskiej i Katarzyny Woźnickiej opatrzony zdjęciami Agnieszki Sochal z pomysłami na piękne, pożywne i proste w przygotowaniu śniadaniówki i lunchboxy dla całej rodziny.
E-BOOK dla personelu szkolnej stołówki, dyrektorów
rok publikacji 2020
STOŁÓWKA Z KLASĄ x KAUFLAND
Mini e-book dla intendentów oraz dyrektorów placówek edukacyjnych, który podpowie wam jakie działania możecie wdrożyć na szkolnej stołóce
E-BOOK Z PRZEPISAMI
rok publikacji 2020
StrączkuJEMY
E-book autorstwa Agaty Gawskiej, Patrycji Pietraszek, Katarzyny Pieczyńskiej, Katarzyny Woźnickiej i Agnieszki Zawadzkiej ze zdjęciami autorstwa Karoliny Rutkowskiej dotyczący wprowadzania nasion roślin strączkowych do diety całej rodzinny. Zawiera przepisy na dania śniadaniowe, obiadowe i desery.
MATERIAŁY EDUKACYJNE przedszkole, klasy IV-VI szkół podstawowych, szkoła średnia
rok publikacji 2020
UWAŻNE JEDZENIE
Jako partner programu realizowanego przez Wydział Psychologii UW w ramach Projektu The EIT FOOD School Network zachęcamy do realizacji projektu.
Celem ,,Uważnego Jedzenia” jest nauka refleksyjnego podejścia do przygotowywania oraz spożywania posiłków. Dzieci uczą się rozróżniać sygnały płynące z ciała (odczucia głodu i sytości) oraz zwiększają swoją wrażliwość na wrażenia związane z jedzeniem. Sprzyja to do bardziej zrównoważonemu odżywianiu się oraz utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Podstawę realizacji programu, stanowią scenariusze lekcji, podręcznik, plakaty, film animowany ilustrujący uważne jedzenie oraz prezentacje multimedialne.
MATERIAŁY EDUKACYJNE, APLIKACJA MOBILNA 9-12 LAT
rok publikacji 2020
JAK JA JEM ?
Jako partner programu realizowanego przez Wydział Psychologii UW w ramach Projektu The EIT FOOD School Network zachęcamy do zapoznania się z materiałami. Program edukacji żywieniowej „Jak Ja Jem?” skierowany jest do uczniów w wieku od 9 do 12 lat. Ma on na celu poprawę rozumienia zdrowego sposobu odżywiania się przez dzieci. Składa się z serii materiałów edukacyjnych z poradami żywieniowymi oraz informacjami na temat różnych grup żywności, a także z aplikacji internetowej zaprojektowanej do testowania nawyków żywieniowych dzieci oraz ich preferencji żywieniowych przed i po realizacji programu.
MATERIAŁY EDUKACYJNE, APLIKACJA iOS, Android przedszkole
rok publikacji 2020
KRECIK I WARZYWA
Jako partner programu realizowanego przez Wydział Psychologii UW w ramach Projektu The EIT FOOD School Network zachęcamy do zapoznania się z materiałami. Program jest skierowany do dzieci w wieku przedszkolnym. Głównym jego celem jest zwiększenie akceptacji warzyw i owoców w diecie przez najmłodszych. Podstawę jego realizacji stanowi aplikacja ,,Krecik i warzywa” dostępna na systemy IOS i Android. Z założenia program przeznaczony jest do realizacji w grupach dziecięcych np. w grupach przedszkolnych. Może być on jednak także wykorzystywany przez rodziców do wspólnej, edukacyjnej zabawy w domu.
ĆWICZENIÓWKA dla uczniów z klas I-II i IV-V, materiały dla nauczyciela, filmy video
rok publikacji 2018
Czy w twojej szkole są rozdawane owoce warzywa oraz produkty mleczne w ramach programu dla szkół? Na zlecenie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa przygotowaliśmy materiały do realizacji zajęć z uczniami w ramach tego programu. Zapraszamy do zapoznania się ze stroną internetową projektu oraz pobrania wszystkich materiałów.
PLAKAT B2
rok publikacji 2016
KALENDARZ SEZONOWOŚCI
Plakat ze słynnym kalendarzem sezonowości opracowany przez Fundację Szkoła na Widelcu oraz Piotra Wańkowicza w roku 2016. Plakat został wyprodukowany w ramach projektu realizowanego na zlecenie Ministerstwa Zdrowia.
E-BOOK dla rodziców, personelu szkolnych stołówek, dyrektorów placówek oświatowych
rok publikacji 2015
PORADNIK DOBREGO JEDZENIA
Zapraszamy do pobrania poradnika opracowanego przez Fundację Szkoła na Widelcu w roku 2015 we współpracy z Joanną Gorzelińską, Emilią i Markiem Lorencami, Dorotą Mintą, Agatą Tomalą opatrzonego pięknymi ilustracjami Zofii Różyckiej. To dobra publikacja do rozpoczęcia rozmowy o zmianach w sposobie żywienia uczniów w placówce.
PLAKAT B2
rok publikacji 2015
10 ZASAD JAK DOBRZE JEŚĆ, BY DOBRZE ŻYĆ
Plakat autorstwa Piotra Wańkowicza ilustrujący 10 prostych zasad dotyczących zdrowego odżywiania, który w ilościach ponad 5 000 sztuk trafił do polskich domów w formie pocztówki.
Programy wsparcia
Rozwiązywanie problemów
Programy wsparcia to nasza szansa na wprowadzanie prawdziwych i pozytywnych zmian w społeczności. Organizacja non-profit, Fundacja Szkoła na Widelcu, traktuje ten obszar priorytetowo i osiągnęliśmy na tym polu wiele sukcesów. Skontaktuj się z nami już dziś i sprawdź, jak możesz pomóc w realizacji tego programu.